Op het dak

Velen kennen Cafe ’t Wachtje van de bijzondere objecten op het dak van de uitbouw van het café. Zo stonden er tot twee maal toe een huifkar, een heuse Oost-Duitse Trabant en een wachthuisje. Het vormden de blikvangers die goed opvielen voor al het voorbijgaande verkeer op de N206 en daar horen natuurlijk o0k de volgende verhalen bij.

De Huifkar

Hans Wouters –  2e generatie eigenaar – had een klant in t café die kwam uit Staphorst en vertelde over zijn dorp en dat je daar nog regelmatig oude karren achter een paard zag rondrijden. Hans speelde al vaker met het idee om iets ludieks op het dak te zetten van de uitbouw, iets wat opvalt en zo klandizie zou trekken.  Zo reed Hans naar Staphorst, zag een oude huifkar staan en belde bij een boer aan wat dat ding moest kosten. Ze kwamen tot een akkoord en de kar werd naar Katwijk vervoerd en middels een hoogwerker op dak getild.

Huifkar op t dak - t Wachtje

De eerste huifkar

Zo heeft de kar enige jaren op het dak gestaan maar door weer, wind en zon werd de kar er uiteindelijk niet beter op.
Op een dag kwam er een marineman op de fiets langs naar zijn werk en kwam op eigenaar Hans af:. “Wat kosten die wielen?” Hans vroeg 50 gulden en hij was van de wielen af en verwijderde de rest van wat de kar geweest was. Hans had geen idee waar die wielen naartoe gingen en wat er mee gedaan zou worden. In die jaren daarop had Hans een vriend die ook bij de marine zat en overal naar binnen kon, ook op vliegkamp Valkenburg. Hans ging een keer met hem mee naar de hobbyshop van de marine – waar door personeel werd geklust en gehobbied – en ziet daar een strak karretje staan en een grote kar. Hans vroeg aan degene die er over ging… “Hoe komen jullie aan die kar?”. Het antwoord verbaasde Hans want de man zei, al wijzend naar een collega: “Ja, die is van hem daar… die heeft een keer 4 wielen ergens in Katwijk Binnen gekocht en uit een boekie vandaar heeft ie aan de hand van een voorbeeld die kar gemaakt”. “Nou”, zei Hans, “…die vier wielen waren van mij… maar euhmm ik zou die kar best wel willen kopen.” De man zei dat die andere kerel er 1000 gulden voor wilde hebben, terwijl Hans zelfs bereid was er 2000 gulden voor te bieden. Hans liep op de man af en zei dat ie ‘m voor 1000 gulden wilde kopen maar dan zou de verkoper ‘m daarvoor ook op t dak moeten laten zetten met een hoogwerker en dat gebeurde dus was de kar weer min of meer terug.

Trabantje

Deze gerestaureerde huifkar nog een hele periode gestaan van 1970 tot ook deze kar vergaan was door weer en wind. Toen kreeg Hans t idee om een Trabantje op dak te zetten… Zo’n oud iconisch Oostblok autootje was toch weer nieuwe blikvanger zo rond de jaren 80 in de tijd van ‘glaasje op laat je rijden’. Via een kennis lukte het Hans er eentje aan te schaffen voor 600 gulden en ook die is met een hoogwerker op het dak gezet. Die heeft er ruim tien jaar gestaan en toen kwam er een Katwijker die wilde die Trabant wel kopen. Hans kreeg er 1000 gulden voor. Trabantje kwam van dak, deze kreeg een etherspuit in de leidingen en hij liep direct en kon zo wegrijden.

Trabant Cafe 't Wachtje Katwijk

Wachthuisje

Vliegkamp Valkenburg ging daarna stoppen en rond 2000 werd bekend dat het Vliegkamp op termijn zou gaan sluiten. Dit was uiteindelijk in 2006 het geval. Hans kreeg het idee om een wachthuisje te kopen zoals die al die jaren bij de toegangspoort van het vliegkamp stonden opgesteld. Mario, een vaste bezoeker van het café werkte daar en kon altijd nog wel wat meenemen maar deze kon geen wachthuisje meer vinden of wat er van over was. Een andere kennis van Hans, werkzaam bij de marine in Den Helder – werd gebeld. “Raymond, ik heb een wachthuisje nodig”…. “wanneer?….” was de wedervraag…. “Zo snel als mogelijk!” antwoordde Hans.
De volgende dag kwam er een oplader van de Marine met het wachthuisje voor rijden en deze heeft op het dak gestaan net zo lang dat deze verrot was.
Een man die ook in café kwam heeft het wachthuisje toen nog gerestaureerd en terug geplaatst totdat er enige jaren geleden een enorme storm over de kust raasde en het wachthuisje van het dak blies bovenop een daar geparkeerde auto.

 

Waterscooter

Eigenaar John – 3e generatie – heeft heel stiekem een guilty pleasure die maar weinigen kennen…. Het nummer: “Ik heb een toe-toe-toeter op m’n waterscooter” staat op nummer één in zijn persoonlijke Spotify-list, maar hij schaamt zich er logischerwijs een beetje voor om dit nummer in het café te draaien. Toch weerhield dit hem er niet van om toch het avontuur aan te gaan om de lege plek die het verdwenen wachthuisje achterliet op te vullen. Het kwam hem ter ore dat er een waterscooter te koop stond, dus hij dacht: waarom ook niet. Waterscooter aangeschaft en klaar is Kee…… John zou je zeggen, maar niets is minder waar. De scooter op trailer moest natuurlijk het dak op met een hoogwerker maar er stond telkens teveel wind. Met teveel wind had John al geen lekkere ervaring (zie hierboven), dus het was even wachten op wat beter weer. Ondertussen bleek de waterscooter een geparkeerd object, zo dacht een overijverige diender. Dit laatste feitje kreeg uiteindelijk een aardig staartje waar we jou als lezer niet mee zullen vervelen…
… dus om een lang verhaal kort te maken, de hoogwerker bracht uiteindelijk uitkomst en de waterscooter staat inmiddels prachtig te shinen op het dak van Café ’t Wachtje. Mocht je interesse hebben, leg er dan minimaal een tonnetje voor neer, dan kan John op zijn altijd gewenste cruise-vakantie naar de Caraïben om aldaar op z’n waterscooter rond te crossen op de blauwe golven met in z’n oren:  “Ik heb een toe-toe-toeter…” 😉

waterscooter-cafe-t-wachtje

 

What’s next, heb jij een idee?

Mocht jij een idee hebben om te zijner tijd weer iets anders op het dak te plaatsen, laat het John dan voroal weten. Samen met zijn vader die nog regelmatig in het café te vinden is fantaseren ze er regelmatig op los.
Jij dus als bezoeker van deze website kan John wellicht helpen met een geweldig idee.

Stuur een mail naar: info@cafe-wachtje.nl