Geschiedenis

Cafe ’t Wachtje bestaat 75 jaar en is een familiebedrijf waarbij inmiddels drie generaties van de familie Wouters aan het roer staat. Het café heeft één verhuizing en verschillende verbouwingen meegemaakt en over de jaren heen zijn er natuurlijk vele jaren te vertellen inclusief enkele bijzondere verhalen met BN’ers. Lees hieronder over de rijke geschiedenis over Café ’t Wachtje.

Willem Wouters - eerste eigenaar van 't Wachtje

Oprichting door Willem Wouters | 1e generatie

We schrijven augustus 1945, de 2e wereldoorlog is sinds enkele maanden voorbij, Katwijk is door de Canadezen bevrijd die op 9 mei in Katwijk aankwamen. Oud-tuinier Willem Wouters heeft een droom: een cafetaria beginnen.
Willem is geïnspireerd door zijn schoonvader die al in de horeca werkzaam is als strandtenthouder. Deze oude baas was één van de voorgaande eigenaren van het nog huidige Willy Noord wat gelegen is aan de uitwatering van Katwijk aan Zee.
De kans om een cafetaria te beginnen kwam toen de gemeente Katwijk besloot om het wachtlokaal in de Rijnstraat van Katwijk Binnen te verhuren.

Wachtlokaal aan de Rijnstraat

Het wachtlokaal was één van de haltes van de – bij de oudere Katwijkers bekende – Blauwe Tram. Vanaf 1924 maakte het traject Leiden – Katwijk aan Zee deel uit van het tramnet van de Blauwe Tram van de NZH.
t Wachtje rijnstraatDe gemeente had aangegeven dat belangstellenden een bedrijf mocht beginnen in het karakteristieke pand schuin tegenover het voormalige gemeentehuis en het herenhuis van dokter Hueting. Willem Wouters was er snel bij en mocht zijn lang gewenste cafetaria beginnen en gaf het de toepasselijke naam: ’t Wachtje.

Het nieuwbakken café ’t Wachtje bood naast de gebruikelijke versnaperingen ook zwak alcoholische dranken aan zoals een lekker biertje, Martini’s, Bootz en ‘Bessen’. Willem had nog geen beschikking over een drankvergunning. In die tijd was er een limiet van drie type A-drankvergunningen die in handen waren van de Branding, van Fennis in de Kerkstraat en van De Kroon. Aan de achterzijde van het pand – waar Willem later boven is gaan wonen met zijn gezin – had hij er een roeibotenverhuurbedrijf bij. Willem was wat dat betreft een ondernemer die zijn kansen rook en waarnam.

Verhuizing naar de Tulpstraat

De gemeente Katwijk wilde in 1954 het pand aan de Rijnstraat terug omdat het daar een postkantoor wilde vestigen. Het huurcontract diende daarom ontbonden te worden en daarvoor was Willem zijn medewerking vereist en had hij een mooie troef in handen. Willem Wouters kreeg van de gemeente Katwijk een vrije keus bij de zoektocht en een nette overgang naar een nieuw pand binnen de gemeentegrenzen van Katwijk. Willem wilde in Katwijk Binnen blijven en op 18 december 1954 verhuisde Café ’t Wachtje naar de Tulpstraat waar het nog steeds gevestigd is. Qua timing niet geheel verkeerd daar de Blauwe Tram enkele jaren later (rond 1959-1960) werd vervangen door de bus.

Het Wachtje had na de verhuizing – net als het cafeetje aan Nieuwstraat genaamd Duinzicht – nog steeds geen volledige drankvergunning maar mocht alleen dranken onder een bepaald alcoholpercentage schenken (middels een zogenaamde B-vergunning) maar dat veranderde in 1968 bij de landelijke wijziging van de drank/horecawet.

Inmiddels was het gezin uitgebreid en zoon Hans bleek als snel de ambitie te hebben om uiteindelijk het bedrijf van zijn ouders over te nemen. Hans verkocht (nog in het eerste pand op de Rijnstraat) al zijn eerste biertje aan een klant toen hij slechts 5 jaar oud was. Een bezoeker kwam het café binnen maar pa was nog op de bovenverdieping in zijn huiskamer boven de zaak. Kleine Hans rende naar beneden en zei de man: “Wat moet je hebben?!” Pa was inmiddels ook beneden en corrigeerde zijn zoon: “Nee jongen… dan zeg je: ‘Wat blieft u?’ “. Maar de eerste daad als kastelein was al verricht, Hans tapte zijn eerste biertje.

Overname door Hans Wouters | 2e generatie

Hans was een ijverige jongen en was op 13-jarige leeftijd afhouwertje tijdens het haringseizoen. Toen dat rond december ten einde kwam vervolgde Hans zijn schooltijd op de Visserijschool aan de Rijnmond. Hij zat verder niet stil in hield zich in de kelder van het Café bezig met nettenbreien als bijverdienste.
Ook heeft Hans op de kustvaart gezeten tot zijn diensttijd (1962-1964) en toen deze ten einde kwam heeft hij twee volle seizoenen in hotels gewerkt in Oude-Wetering en Noordwijk aan Zee.

Op zijn 23e – op 15 sept 1967 – nam Hans Wouters het bedrijf over van zijn ouders die naar Spanje vertrokken. Daarvoor was zelfs toestemming nodig van Koningin Juliana. In die tijd moest je minimaal 25 jaar oud zijn om een bedrijf te mogen beginnen/over te nemen. Toen deze horde was genomen én na het verplicht behalen van zijn diploma Vakbekwaamheid Cafébedrijf kon Hans Wouter Café ’t Wachtje overnemen voor 75.000 gulden aan goodwill en inventaris.

Hans bouwde gestaag verder aan het café, in 1968 kreeg het de gewilde drankvergunning en op 18 december 1971 (18 december is een steeds terugkerende datum voor ’t Wachtje) kreeg Hans toestemming om het eerder geopende terras te mogen bebouwen met een bijgebouw waar tegenwoordig het biljart te vinden is. Hiermee kon ’t Wachtje qua grootte een flinke slag maken door meer bezoekers te kunnen ontvangen.

Kroeg in jaren 70-stijl

De nu huidige stijl van het café stamt nog uit de tijd van begin jaren 70. Toen heeft de laatste grote verbouwing plaatsgevonden waarbij ook het biljard (waar nu bar staat) is verhuisd naar het bijgebouw en de nog huidige bar is geplaatst.

Zoon John Wouters (de huidige eigenaar) is geboren op – niet toevallig – 18 december in het jaar 1968. John ging regelmatig mee met zijn vader om het café op zondagochtend te openen. Hij mocht dan de koelkast vullen zodat de stamgasten altijd een heerlijke koele versnapering konden nuttigen.
John wilde eigenlijk kok worden en ging na de basisschool naar de François Vatel-school op de Amalia van Solmsstraat in Den Haag. De François Vatel leidde leerlingen op tot kok/kelner. Na schooltijd vervulde John zijn diensttijd om de hoek op Vliegkamp Valkenburg en nadien is hij in 1988 gaan werken in ’t Wachtje omdat op het moment dat John uit dienst kwam een medewerker van Café ‘t Wachtje uit dienst ging.

John Wouters | 3e generatie

Het was de bedoeling dat John het ontstane gat tijdelijk in zou vullen… maar dat tijdelijke is – zoals inmiddels wel duidelijk is – permanent geworden. Op 15 april 2004 nam hij namelijk Café ‘t Wachtje over van zijn ouders en was daarmee de 3e generatie Wouters aan het roer… of beter gezegd: aan het hoofd van de bar.
John staat daarmee ook alweer ruim 16 jaar aan het roer van ’t Wachtje en heeft al het een en ander meegemaakt. John kan net als zijn vader de nodige verhalen smeuïg vertellen.

Ontmoetingsplaats voor de wedstrijd Rijnvogels – Quick Boys

Één van die verhalen speelt zich af op 18 februari 2017. FC Rijnvogels speelt na jarenlang opkijkend naar de grote buren van Quick Boys, vv Katwijk en Rijnsburgse Boys eindelijk op eenzelfde podium van de derde divisie. We hebben het natuurlijk over het voetbal. Dé wedstrijd van dat seizoen voor FC Rijnvogels is natuurlijk tegen het grote Quick Boys. Supporters van beide clubs kijken uiteraard uit naar zo’n derby en allerlei activiteiten zijn in gang gezet, iedereen heeft er zin in. Op de dag van de wedstrijd verzamelen supporters zich voor de wedstrijd, zo ook bij Café ’t Wachtje. Het is schitterend weer en buiten staat het afgeladen vol met voetballiefhebbers die zich klaarmaken voor de wedstrijd en vanzelfsprekend wat luidruchtig zijn. Het ‘ongelukkige’ toeval wil dat op de Tulpstraat – tegenover ’t Wachtje – toen net een huis te koop stond die in de Open Huis route was opgenomen. Diverse aspirant kopers bezoeken het huis maar moeten zich letterlijk door een flinke rumoerige supportersschare worstelen. John – zelf geen onverdienstelijk voetballer bij KRV en later FC Rijnvogels – denkt dat het die dag niet tot een koop is gekomen.

Corona & opknapbeurt

De meest actuele gebeurtenis is natuurlijk het corona-tijdperk wat in maart 2020 leidde tot de sluiting van alle horeca gelegenheden in heel Nederland tot uiteindelijk 1 juni jl. John greep de gelegenheid aan om het café lekker op te knappen. Zo is de keuken gemoderniseerd, de vloer aangepakt, het nodige schilderwerk en het terras verfrist. Ook zijn nieuwe barkrukken in gebruik genomen aan de traditionele bar waar je meteen na binnenkomst tegenaan loopt. De opknapbeurt is uiteraard gedaan met de instandhouding van de unieke gezellige jaren 70 sfeer.

Kortom, Café ’t Wachtje heeft alweer een rijke geschiedenis en bestaat dit jaar 75 jaar. Kom gerust eens langs in één van de oudste café’s van Katwijk Binnen.