BN’ers in ’t Wachtje

In het 75 jarig bestaan van Café ’t Wachtje is er natuurlijk het een en ander aan geschiedenis gepasseerd en daarbij horen uiteraard de bijzondere objecten op het dak van de uitbouw, maar ook zeker de verhalen met bekende Nederlanders (BN’ers) en bijzondere mensen. 

Hooggeplaatst bezoek – het biljart incidentje

Het was omstreeks 1986. Hans Wouters had zijn personeel duidelijk geïnstrueerd over een aantal zaken. Eén van de zaken die de ware kroegbaas typeert is dat het biljart in een Café bijna tot heilig wordt verklaard. Een goed biljard staat waterpas en het biljartlaken ligt er strak en uitnodigend bij en daarmee is de eigenaar er vanzelfsprekend erg zuinig op
Op een dag zaten een koppel dienstplichtigen met hun leidinggevende officieren in het bijgebouw gezellig een biertje te drinken. Oud-medewerker Rob Machant merkte op een gegeven moment op dat er een zekere dienstplichtige op het biljart zat en nog erger… hij had zijn biertje op de rand van het biljart gezet. Rob liep met het stoom uit zijn oren richting deze persoon en bitste hem fel toe: “Ik moet van m’n baas zeggen dat je met je dikke reet van het biljart af moet gaan!”. De dienstplichtige stond met enig gemor op en daarmee leek de kous af. Maar er hing wel meteen een vreemd en ongemakkelijk sfeertje in de lucht. Toen de emotie wat gezakt was kwam een mede-officier van het koppel rustig naar Hans toegelopen en fluisterde hem subtiel toe dat de dienstplichtige in kwestie zijne koninklijke hoogheid prins Willem Alexander van Oranje bleek te zijn. Onze huidige koning vervulde van 1985 tot 1987 namelijk zijn dienstplicht bij de Koninklijke Marine en was regelmatig gelegerd op Vliegkamp Valkenburg. Hij en zijn maten kwamen nog wel eens in Café ‘t Wachtje op bezoek om even gezellig te ontspannen na bijvoorbeeld een oefening. Toen bij de Katwijkers eenmaal bekend werd dat WA nog wel eens in ’t Wachtje te vinden was en het een attractie dreigde te worden is hij nog 1 a 2 keer gesignaleerd in het Café maar daarna niet meer.

Herman den Blijker proeft de beroemde café-t-Wachtje-bal

De flamboyante chef-kok Herman den Blijker is een bekende Nederlandse chef-kok. Naast het runnen van zijn restaurants presenteert hij diverse televisieprogramma’s zoals Herrie in de keuken en Herman Helpt. Voor dat laatstgenoemde programma ging Herman destijds voor elke aflevering op bezoek (dat was te zien op RTL-5) bij de chef of bedrijfleider van een restaurant, hotel of andersoortige horeca instelling om hen te helpen het eten beter te bereiden of bijvoorbeeld een andere kaart samen te stellen. Op een zekere dag, omstreeks 2008, liep Herman pardoes Café ’t Wachtje binnen. Wellicht was hij op weg naar een programma-opname of een andere afspraak, maar Herman had trek. Het Wachtje ligt natuurlijk in Katwijk aan den Rijn langs de provinciale weg N206 en is daarom een ideale tussenstop. Herman wilde de in de Tulpstraat en omstreken beroemde cafébal wel eens proeven. De cafébal is een huisgemaakte gehaktbal en dit was natuurlijk wel even een spannend moment voor John Wouters.
Je ziet Herman natuurlijk al voor je…. Op z’n Rotterdams luidruchtig proevend om vervolgens nuchter op te merken: “Heerlijk, heerlijk!”
John nam daarop zijn kans waar en vroeg ‘m – in ’t licht van het TV-programma Herman Helpt – “Herman, wat zou ik in jouw ogen aan het café moeten veranderen?”
Herman antwoordde bevrijdend: “Niets, lekker gewoon zo laten!”.

Bananasplit met Ralf Inbar

Ook Ralf Inbar bekend van het programma Bananasplit is in ’t Wachtje geweest. Voor dat programma was Café ’t Wachtje de uitvalsbasis voor een grap die werd uitgehaald in Katwijk aan den Rijn. Aan de overkant van het café en dus naast Chinees Indisch restaurant Peking had je vroeger een klein benzinestation. Mensen die daar gingen tanken werden de stuipen op het lijf gejaagd toen er tijdens het tanken plots een hand uit de benzinetank verscheen. Hilariteit alom natuurlijk.

Hennie van der Most

Hennie van der Most heeft ook met een soortgelijk programma genaamd ‘Operatie van der Most’ (bedrijven nieuw leven in blazen) de televisie-opnames gedaan bij het Katwijkse bedrijf De Botenhal aan de Valkenburgseweg. De intro van het SBS-6 programma is opgenomen in Café ’t Wachtje waar ook John een kleine rol had, dit alles vond rond 2011 plaats. Helaas hebben we deze beelden (nog) niet kunnen achterhalen.

Bekende Katukkers

Natuurlijk zijn er ook vele verhalen met BK’ers… de zogenaamde bekende Katwijkers. Zo kwam Herman Haasnoot (van het koetsen bedrijf / stalhouderij Haasnoot) eens voor de grap het café binnen lopen….. met een paard. Hij stond met het paard aan de bar en heeft vervolgens een rondje gelopen rond de bar. Menig kroegganger zal waarschijnlijk drie keer met hun ogen hebben geknipperd of ze het wel goed zagen of te diep in het glaasje hadden gekeken.

Voor verdere verhalen over BK’ers, BN’ers en grappige gebeurtenissen nodigen we je toch echt uit voor een bezoekje aan Café ’t Wachtje. John kent de nodige verhalen en ook zijn vader Hans is regelmatig aanwezig en kent ook een groot scala aan anekdotes.